فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 28 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدیوسف نیری*، امیرمحمد اردشیرزاده صفحات 9-41

    موضوع این مقاله «سیمای شبلی در منطق‌الطیر عطار و دیگر آثار وی» می‌باشد. عطار برای بیان افکار و اندیشه‌های عرفانی خود، از عرفا و شیوخ در قالب داستان و حکایت بهره می‌گیرد و همگان به خصوص سالکان راه را به پیروی از احوال و اقوال آنها تشویق می‌کند. در این مقاله به معرفی شبلی، صوفی و عارف قرن سوم و چهارم، که مورد توجه و احترام بزرگان تصوف بود پرداخته شده است. وی عاشق مجنون و عارف بلند مرتبه ای است که در حال و علم بی همتا بود. نکته‎ها‎ و اشارات و رموز و عبارات و ریاضات و کرامات فراوانی از وی نقل شده است. عطار در منطق الطیر و دیگر آثار خود به ذکر حکایاتی از زبان وی می‎پردازد و بدین ترتیب اندیشه‎ها‎ و باورهای عرفانی خود را گاه به زبانی ساده و گاه رمزی بیان می‎کند. در این مقاله کوشش شده تا به تفسیر، تحلیل و شرح داستان‌ها که هرکدام تقریبا یک تمثیل رمزی می‌باشند توجه شده و به رمزها و نمادهای نهفته در آنها اشاره شود. هرکدام از این حکایت‎ها‎ به گونه ای با اصول و سیر و سلوک عرفان گره می‎خورند و عطار با شگردی خاص از زبان شبلی برای بیان مسایل خود استفاده می‎کند که در این مقاله به آنها اشاره شده است.

    کلیدواژگان: شبلی در منطق الطیر، عارفانه ها و سخنان شبلی، شبلی در آثار عطار، رفتار و سلوک شبلی
  • لیلا جانی*، علی محمد سجادی صفحات 43-68

    اقبال محققان ادبی ما به آثار منثور کمتر از متون منظوم است. حاصل آنکه  برخی از آثار منظوم فارسی با چاپ ها و تصحیح های مختلف،  با فرهنگ ها و فهرست های مناسب (فرهنگ های واژگانی) در دسترس اهل فن  قرار دارد، در حالی که چه کم است تعداد آثار منثوری که این چنین  به جامعه علمی و فرهنگی ما عرضه شده باشد، گفتنی است  برای بازشناساندن اهمیت و اعتبار راستین  متون  منثور فارسی، در آن آثار، زمینه و امکان  کنکاش از دیدگاه های گوناگون وجود دارد. بدین منظور در این مقاله  تلاش شده که درباره کتاب «تاریخ سیستان» (تالیف حدود 445 ه. ق) که یکی از مآخذ عمده نخستین دوره تطور نثر فارسی است تحقیقی انجام شود. «تایخ سیستان» از آثار ناشناخته و فراموش شده زبان فارسی بود تا اینکه اعتمادالسلطنه وزیر انطباعات  عصر ناصری، آن را به صورت پاورقی در روزنامه «ایران» از شماره 474 تا 564 به تاریخ (1302- 1299 ه. ش) به چاپ رساند. سپس استاد فرزانه ملک الشعرا بهار این کتاب را با مقدمه  عالمانه ، پاورقی ها و حواشی ارزشمند در سال 1314 ه. ش تصحیح و چاپ کرد. و این پژوهش براساس همین  نسخه اخیر فراهم گردیده است که به بررسی و تبیین  ویژگی های صرفی و نحوی این کتاب  می پردازد. ابتدا (مباحث صرفی) در خصوص مقولات  صرفی مانند فعل، اسم، صفت و ضمیر... و کاربرد آنها بررسی  سپس (مباحث نحوی) به موضوعاتی مانند مطابقت  نهاد و فعل، ساختمان جمله های ساده و مرکب، تقدیم و تاخیر ارکان در جمله ، حذف و عطف در جمله و... پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تاریخ سیستان، نثر فارسی، دستور، ویژگی های صرفی و نحوی
  • ماه نظری*، کبری اسدی، منصوره بصیرپور صفحات 69-95

    اهمیت زاد و بوم، توجه به منطقه ای تاریخی و اصولا عنایت داشتن به سرزمینی که شاعر یا نویسنده در یکی از ابعاد زندگی اش از آن به نیکی یا بدی یاد می کند. موضوعی است که در طول تاریخ به آن توجه فراوان شده است. نزار قبانی شاعر نوپرداز عرب و اخوان ثالث از شاعران معاصر ایران، به بیروت و شوش، در نهایت عظمت، با چشمی‎اشکبار نگریسته اند. هر دو شاعر با زبانی گویا، آهنگین و لحنی آمیخته با تاسف و تحسر به دوران بسامان و آبادان و ویرانی این دو سرزمین پرداخته اند. مقایسه این دو اثر با تکیه بر نگرش و گزینش اخوان در شهر شوش و نزار قبانی در شهر بیروت و علت اهمیت این دو مکان در نظر آنان به وجه اشتراکات و دقیقه های ادبی در دو قصیده پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: اخوان، شوش، نزار، بیروت، ادبیات تطبیقی
  • نسرین بیرانوند، * حسین آریان، ناصر کاظم خانلو صفحات 97-127

    یکی از مباحث مهمی ‎که در قرن بیستم مورد توجه قرار گرفت روایت‎شناسی است که در معنای عام گذر از وضعیتی اولیه به سوی وضعیتی ثانویه است و کنش کنشگران بر این مبنا صورت می‎پذیرد.گریماس روایت‎شناسی ساختارگراست. او تلاش‎ها‎ی فراوانی جهت ارایه الگوهای معین در زمینه روایت‎شناسی انجام داده است.روایت‎شناسی گریماس بر اساس ریخت شناسی حکایت‎ها‎ی پراپ استوار است. در این مقاله داستان اکوان دیو در شاهنامه بر اساس نظریه جدید روایت‎شناسی‎ ساختار گرا و معنی شناسانه  گریماس بررسی شده است و نگارندگان به بررسی پیرنگ و الگوی کنشی گریماس و نیز تحلیل این داستان بر اساس مربع معنا شناسی او پرداخته‎اند.

    کلیدواژگان: روایت، روایت ‎شناسی‎، ریخت‎ شناسی، الگوی گریماس، داستان اکوان دیو
  • ملکمحمد فرخ زاد، منیژه فلاحی * صفحات 129-142

    یشت نوزدهم اوستا ، زامیاد یشت ، که به کیان یشت نیز شهرت دارد مهم‎ترین سند در پژوهش‎های قوم شناسی و مقوله‎« بنیاد جغرافیایی تاریخ ایران » محسوب می‎شود . براساس این یشت آغاز شهریاری کیانیان (کیقباد ، کیکاووس ، کیخسرو ، کی‎لهراسب ، کی‎گشتاسب) و حکومت موفق آنان با کنار رودخانه‎هایی که به هیرمند منتهی می‎شود و دریاچه‎ی کیانسیه (‎هامون) را در سیستان تشکیل می‎دهند ، پیوند دارد .  قراین دیگری نظیر حضور زرتشت در دوره کی گشتاسب در ایران خاوری (در بلخ) و قرابت زبان گاثه‎های اوستا با لهجه شمال شرقی و نیز استقرار شاهان کیانی از جمله کیکاووس و کی لهراسب در بلخ بنا بر روایات مورخان دوره اسلامی ‎و شاهنامه فردوسی، همچنین ساخت بناهایی نظیر گنگ دژ در توران زمین توسط سیاوش و نیز بنای آتشکده کرکویه در سیستان توسط کیخسرو شواهدی در تایید این عقیده است که محیط استعمال واژه « کی » ، یعنی قلمرو حکومت کیانیان از دورترین نقاط شمال شرقی تا جنوب شرقی در سیستان بوده است .

    کلیدواژگان: کیانیان، قلمروی جغرافیایی، شاهنامه، زامیادیشت، ایران، سیستان
  • صبا پژمان فر، مجید سرمدی صفحات 143-165

    ایران کشوری کهن و متمدن بوده است و با کمی ‎دقت در متون حماسی آن که بن مایه‎های فکری کهن دارند و اسطوره‎ها‎ را در خود جای داده‎اند می‎توانیم ردپای بسیاری از پدیده‎های اجتماعی را که در جوامع کهن - نه فقط جوامع مدرن- هم وجود داشته‎اند بیابیم و از این طریق ادعا کنیم که با جامعه روبرو بوده ایم. به ویژه جامعه‎ای که هویت در آن شکل گرفته بوده و احساسات ملی مردمانش از آن حمایت می‎کرده است. ادبیات تولید شده در‎ یک جامعه به بهترین شکل، نوع‎ اند‎یشه‎ای را که برخاسته از اوضاع اجتماعی‎ یک جامعه است می‎نمایاند. از جمله‎ی مهم ترین پدیده‎ها‎ی اجتماعی موجود، پدیده‎ی اجتماعی انقلاب - به مفهوم مدرن آن نه شورش و قیام- است که در داستان پادشاهی ضحاک رخ نشان می‎دهد. از آنجا که داستان ضحاک و کاوه اسطوره ای است پس با رویارویی با پدیده‎ها‎ی اجتماعی در متون ادبی موجود می‎توانیم نتیجه بگیریم که حداقل در ‎اند‎یشه‎ی ایرانی - از آنجا که اساطیر آنقدر کهن هستند که نمی‎توان برای آن داده‎ی اجتماعی ‎یافت- که خاستگاه اساطیر است این مفاهیم وجود داشتهاند.در این جستار هدف بر این است که با بررسی داستان ضحاک و قیام کاوه بر اساس ساختارگرایی تکوینی گلدمن بتوانیم ثابت کنیم که پدیده‎ی اجتماعی انقلاب در ایران باستان وجود داشته است و این بسیار کهن‎تر از زمانی است که انقلاب‎ها‎ی اجتماعی به ثبت رسیده است.

    کلیدواژگان: اسطوره، انقلاب، ساختارگرایی تکوینی، شاهنامه، شهر، ضحاک، کاوه، گلدمن
  • فرشته ناصری * صفحات 167-198

    با نگرشی عمیق در متون ادبی چند دهه اخیر، که روایت شناسی به عنوان ارزشمندترین دستاورد ساختارگرایی مطرح گردید،توجه به ساختار و بن مایه های داستانی براساس عملکرد نقش مایه ها و خویشکاری های هر یک از آن ها به منظور تحلیل روابط و مناسبات شخصیت ها و ساختار داستان در راس امر قرار گرفت. از این رو هر یک از روایت شناسان به برخی از الگوهای تکرار شونده در متون ادبی اشاره نمودند. در این میان ولادیمیر پراپ فولکلورشناس روس با ارایه طرح جامع و الگوی کاملی در تحلیل ساختارروایی متون، تحولات عظیمی را در این عرصه به وجود آورد. با عنایت به آنچه ذکر شد و با توجه به گستره پهناور ادبیات داستانی که با برخورداری از شاخصه های کلام فولکلوریک بستر مناسبی را جهت کشف ساختار و تحلیل روایی آثار فراهم می آورد، در این پژوهش بر آن شدیم که منظومه لیلی و مجنون نظامی را به عنوان یکی از آثار ادبیات غنایی مورد تحلیل ساختاری قرار دهیم. از این رو پس از ذکر نکاتی پیرامون فرمالیسم، ساختارگرایی و ریخت شناسی به تحلیل ساختارروایی این اثر براساس الگوهای ریخت شناسی پراپ خواهیم پرداخت تا دریابیم که نظامی در تحلیل روایی این اثر از چه نوع تمهیداتی بهره جسته و عناصر و مضامین داستانی آن درقالب ساختارروایی چگونه تحلیل می گردند.

    کلیدواژگان: ساختارگرایی، ولادیمیر پراپ، تحلیل ساختاری، لیلی و مجنون، روایت شناسی، نظامی گنجوی
|
  • Mohammad Yousef Nayyeri *, Amir Mohammad Ardeshirzadeh Pages 9-41

    In order to express his mystical notions and thoughts Attār refers to the numinous and mystic figures in his anecdotes and tales and advises everyone to follow their deeds and examples. The present study investigates the character of Shebli, a mystic of the fourth and fifth centuries, who was respected by great Sufi scholars. He was a high ranking lover and mystic of unequalled lore and devotion. Many intellectual points, advices, phrases and also revelations and miracles have been attributed to him. Attār depicts him as the narrator of the anecdotes in Conference of Birds and his other works to expresses his own thoughts and ideas in both simple and cryptic ways. In this study, we have tried to analyze and interpret or demystify these anecdotes and tales. We have attempted to uncover the hidden secrets and symbols behind the lines. In every one of these tales and anecdotes, bearing the secrets and ways of mysticism, Attār puts forth his own words as quoted by Shebli, and revealing the hidden secrets in them is what this present study has attempted to achieve.

    Keywords: Shebli in The Conference of The Birds, Shebli’s phrases, mysticism, Shebli in Attār’s other works, Shebli’s trait, lifestyle
  • Leila Jani*, Ali Mohammad Sajjadi Pages 43-68

    Iranian literary scholars have shown less interest in the study of prose works than those in verse. This is why a great number of Persian literary works in verse have had the chance to be revised and reedited and go to print again and again, while the number of the prose works presented to the culturati and scientific society has been fairly less. However, the necessity of introducing the importance and true validity of Persian prose and emphasizing its significance from different viewpoints is strongly felt. Then the present paper tries to conduct a research on The History of Sistan (written c.445 AH), a primary resource for the early Persian prose evolution. This book was one of the unknown and forgotten works of Persian literature until Etemad Al-Saltana, Naser Al-Din Shah Qajar’s secretary of publications, printed it in Nos. 474 – 564 of Iran Daily (1920 – 1923) as installments of a serial. Later in 1935, Mohammad Taqi Bahar, the well-known poet and scholar, revised and reedited it with a comprehensive introduction to be published in the form of a book. The present research, based on Bahar’s revision, explores its inflectional and syntactical features including parts of speech, their functions, simple and complex sentence structures, subject and verb agreement, order of the components, deletions, coordination, subordination, etc.

    Keywords: The History of Sistan, Persian prose, grammar, Inflection, Syntax
  • Mah Nazari, Kobra Assadi, Mansoure Basirpour Pages 69-95

    The importance of home and birthplace and how regretfully or joyfully poets and writers think about them have always been the subject of consideration throughout history. Nizar Qabbani, the Arab innovator poet, and Akhavan Saless, the Iranian contemporary poet, have viewed Beirut and Susa respectively in a mournful and tearful tone recollecting their affluence and destruction in the past in their poems. This paper compares two odes of the poets to argue the importance of these two places in their depictions.

    Keywords: Akhavan Saless, Susa, Qabban, i Beirut, comparative literature
  • Nasrin Beiranvand, Hossein Arian *, Nasser Kazem Khanlou Pages 97-127

    Narratology is a noteworthy branch of twentieth century criticism, and the general concept of it is the transition from the initial position to the second position and it becomes the basis for the actors’ actions to take place on. Algirdas Julien Greimas, the semiotician narratologist, has done a lot to provide certain patterns in narratology. His narratology is based on Vladimir Propp's morphology of the tales. The present paper aims to investigate “Story of Akvān the Demon” in Ferdowsi's Shahnameh based on the actantial model of Grimas, and the researchers have studied the plot of the story through his semiotic square approach.

    Keywords: Narration, Narratology, Morphology, Greimas’s model, Story of Akvān the Demon
  • Malek Mohammad Farrokhzad, Manizhe Fallahi* Pages 129-142

    Zamyad Yašt, aka Kayān Yašt, as the nineteenth Yašt of Avesta is considered the most important document in the ethnographic researches of the geographical foundation of the history of Iran. According to this Yašt, the kingdom of the Kayānian kings (Kay Ghobad, Kay Kavus, Kay Kosrow, Kay Lohrasb, and Kay Goštāsp) and their successful sovereignty is bound to the river banks leading to Hirmand River and running to Kiansiyeh (Hamoon) in Sistan. Other evidences – such as Zoroaster’s living during Kay Goštāsp’s sovereignty in eastern Persia (or Balkh) and certain congruity between the Gash and the northeasterners’ language, as well as the establishment of Kayānian kings (Kay Kavus, Kiani Kings and Kay Lohrasb) in Balkh according to Islamic period historians  and stories of Shahnameh, traditions and monuments like the Gang Dezh in Turan built by Siavash, and the fireplace building at Sistan by Kay Kosrow – attest that the geographical borders wherein the word Kay – relating to the territory for the kingdom of  Kayānian – was used stretches from the farthest parts of  the northeast  to the southeast of Sistan.

    Keywords: Kayānian, territory, Shahnameh, Zamyad Yašt, Iran Sistan
  • Saba Pezhmanfar, Majid Sarmadi Pages 143-165

    Iran is an ancient civilized country. A search in its epic literature with venerable motifs and myths can lead us to trace back the track of many social phenomena of old-time societies in Iran, and so to claim this country to have been a community, especially one the members of which had had identity and their nationalism had always supported it. The literature produced in a community will fully reflect the ideas and introspections rooted in its social conditions. Revolution, as a social phenomenon and in its modern concept rather than uprising or rebellion, has been manifested in the story of Zahhak. This story of Zahhak and Kava is a mythical narration, and while the myths are so old that no social data could be found for them, then considering the social phenomena in Persian literary texts it can be concluded that revolution is as old as the ancient Iranian community. The present paper studies Kava’s fighting against Zahhak based on Lucien Goldmann’s theory of “Genetic Structuralism” in order to conclude that the social phenomenon of revolution had been chronicled in Iran before any other community

    Keywords: Myths, Revolution, genetic structuralism, Shahnameh, city, Zahhak, Kava, Lucien Goldmann
  • Fereshte Naseri* Pages 167-198

    Through a deep study of the literary texts of recent decades, and considering narratology as the most noteworthy outcome of structuralism, one can notice that the structure and motifs of narrative texts based on the functions and relations of the characters have been focused on. That is why each one of the narratologists has pointed to the recurrent models in literary texts. Russian folklorist, Vladimir Propp, brought about major developments by introducing a comprehensive model for structural analysis of narrative texts. Regarding the vast and wide range of narrative fiction which provides a good ground for discovering the narrative structure and analysis, the researcher has tried to analyze the structure of Nizami’s Leyli O Majnun</em> as a work of lyrical fiction. Then, after an introductory account of formalism, structuralism and morphology, the researcher has embarked on analyzing this story based on Propp’s morphology model in order to find out what techniques Nizami has used to narrate his story.

    Keywords: Structuralism, Vladimir Propp, Structural analysis, Leyli O Majnun, Narratology, Nizami Ganjavi